nuffnang

Thursday, December 31, 2009

Kuih Cara Berlauk




Bahan-bahan

Inti:
1 cwn daging kisar
1 labu bawang besar 1 ulas baeang putih cincang halus
1 sd makan rempah kurma
1 sd teh minyak
garam secukup rasa
daun bawang dihiris
cili merah dihiris

untuk kuih
2 cwn tepung gandum
1 cwn santan
2 cwn air\
1 biji telur
garam secukup rasa
pewarna kuning

Cara-cara

Inti:
  • Tumis bawang dan rempah hingga wangi
  • masukka  daging dan garan. kacau dan biarkan mendidih hingga kering.
  • angkat adan sejukkan
untuk kuih

  • kisar semu bahann kingga kuih sebati dan tapis

  • sapu rata acuan dengan myk masak dan panaskan

  • tuang adunan ke dlm acuan. masukkan sesudu kecil inti yang telah disediakan

  •  tabur hirisan cili dan daun bawang. tutup adunan dengan periuk.

  • setelah bahagian tepi kekuningan boleh lah angkat. ambil dua bj kuih telangkupkan
  • No comments:

    Post a Comment