Bahan-bahan
Sambal:
2sudu makan myk masak
1 labu bawang besar}
2 ulas bwg putih} Kisar Bersama 1/2 cmn air
sedikit belacan bakar}
10 tangkai lada kering(rebus dan kisar halus)
1/2 cwn ikan bilis
2sd makan gulla merah
1/2 cwn jus asam jawa
1 sd makan gula pasir
1 sd teh garam
doh:
250 gm gandum
120 ml susu/air
2 sd besar marjerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sd teh garam
2 sd teh yis
1/2- 1kg myk msk utk menggoreng
1/2 biji timun
Cara-cara(sambal)
- panaskan myk. masukkan ikan bilis. gorang hingga kekuning2an.
- masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. gaul rata dan biarkanmenggelegak.
- masukkan gula merah, gula oasir dan garam. gaul rata dan biarkan menggelegak seketika.
- angkat dan ketepikan
Cara-ara (doh)
- Masukkan ke dalam mangkuk bahan 1 hingga 6. uli doh hingga tak melekat. Buat bilat besar. biar kembang 2 kali.
- tumbuk-tumbuk doh tadi dan bahagikan kepada 8 bhgian. buat bentuk bulat. biarkan naik 2 kali ganda lagi.
- semenatra itu, panaskan myk dalam kuali.
- goreng doh dalam myk yg sederhanahingga kekuning-kuningan. angkat dan tos.
- belah 2 do (jg sampai terputus. isikan dengan sambal bilis dan timun.
No comments:
Post a Comment