nuffnang

Thursday, December 31, 2009

Burger malaysia


Bahan-bahan

Sambal:
2sudu makan myk masak
1 labu bawang besar}
2 ulas bwg putih}      Kisar Bersama 1/2 cmn air
sedikit belacan bakar}
10 tangkai lada kering(rebus dan kisar halus)
1/2 cwn ikan bilis
2sd makan gulla merah
1/2 cwn jus asam jawa
1 sd makan gula pasir
1 sd teh garam

doh:
250 gm gandum
120 ml susu/air
2 sd besar marjerin
2 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sd teh garam
2 sd teh yis
1/2- 1kg myk msk utk menggoreng
1/2 biji timun


Cara-cara(sambal)
  1. panaskan myk. masukkan ikan bilis. gorang hingga kekuning2an.
  2. masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. gaul rata dan biarkanmenggelegak.
  3.  masukkan gula merah, gula oasir dan garam. gaul rata dan biarkan menggelegak seketika.
  4. angkat dan ketepikan
Cara-ara (doh)

  1. Masukkan ke dalam mangkuk bahan 1 hingga 6. uli doh hingga tak melekat. Buat bilat besar. biar kembang 2 kali.
  2. tumbuk-tumbuk doh tadi dan bahagikan kepada 8 bhgian. buat bentuk bulat. biarkan naik 2 kali ganda lagi.
  3. semenatra itu, panaskan myk dalam kuali.
  4. goreng doh dalam myk yg sederhanahingga kekuning-kuningan. angkat dan tos.
  5. belah 2 do (jg sampai terputus. isikan dengan sambal bilis dan timun.

No comments:

Post a Comment