nuffnang

Wednesday, November 11, 2009

Ikan Pais




Bahan-bahan ( 3-4 org )
1/2 kg ikan kembung
* 4 biji bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* 1/2 inci halia
* 1/2 inci kunyit
5 sb lada boh
3 sb air asam jawa
2 sb santan pekat
sedikit garam, gula n perasa
daun pisang n lidi utk bungkus


Cara-cara
Bersihkan ikan, toskan airnya dan ketepikan. Tumbuk bahan bertanda *
Satukan bahan tumbuk dan semua bahan lain, gaul sebati.
Ambil daun pisang selebar 30 cm, letak pes lada diatas daun. Letak ikan atas pes lada tadi. Kemudian lapiskan lg dgn pes lada. Balutkan ikan dgn daun pisang .
Lipatkan sedikit dihujng daun kiri n kanan dan cucuk dgn lidi supaya pes lada tak terkeluar masa bakar nanti. Siap utuk dibakar.
Bakar lebih kurang 25-35 min bergantung pada saiz ikan yg digunakan. Sedap mkn panas2 ngan nasi putih

No comments:

Post a Comment