nuffnang

Tuesday, November 10, 2009

Asam Pedas Selatan





Bahan-bahan :
1 ekor ikan terubuk
1 biji tomato
3 biji terung bulat
15 biji cili kering
1 inci kunyit hidup
1 camb minyak untuk menumis
1 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
garam, gula dan serbuk perasa(jika suka)
daun kesum (bahagi 2 bahagian)



Cara-cara memasaknya:
1.Mesin cili kering, bawang besar, kunyit, tomato, daun kesum.
2.Panaskan minyak, tumis bawang merah sampai kuning.
3.Masukkan semua bahan yang di mesin tadi, biarkan mendidih selama 5 minit. 4.Masukkan ikan terubuk yang sudah di bersih dan dipotong. masukkan pula terung bulat yang dipotong, biarkan mendidih beberapa ketika. masukkan garam, gula, dan serbuk perasa (jika suka) biarkan mendidih, masukkan daun kesum. biarkan mendidih dan bangkit baunya. hidang kan dalam pinggan bujur.

No comments:

Post a Comment