nuffnang

Sunday, October 25, 2009

GULAI IKAN NASI BERLAUK(KELANTAN)





Bahan-bahannya
6 ekor ikan kembong
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
6 tangkai cili kering( dipotong dan direndam dengan air panas)
1 biji kelapa diambil santannya anggaran 2 cawan( untuk yang gemar pekat)
1 keping asam gelugur
beberapa batang kacang panjang( dipotong anggaran 3 inci)boleh juga dimasukkan timun
3 biji cili merah
1 biji tomato dibelah empat

 



cara penyediaannya:

1. Lengkuas,kunyit, cili kering, bawang merah dan putih ditumbuk halus/blender. Kemudian dimasukkan ke dalam periuk bersama santan dan asam keping.
2. Masak dengan api yang sederhana. Selalu-selalulah dikacau supaya kuahnya tidak berketul-ketul seperti telur keli. Kacau sehingga mendidih.
3. Masukkan kacang panjang biarkan seketika baru masukkan ikan.
4. Setelah mendidih, masukkan cili merah, garam dan tomato.
5. Kecilkan api dan biarkan seketika sehingga naik minyak dan kuahnya sedikit pekat.
6. Angkat dan hidangkan dengan nasi 


SAMBAL BELACAN KELANTAN

8 tangkai cili kering ( dipotong dan direndam dengan air panas)
6 biji cili api
2 ulas bawang merah ( dibakar dengan api sehingga layu)
1 ulas bawang putih ( dibakar juga)
1 inci belacan ( dibakar sehingga kekuningan)
sepotong mangga muda (dicincang)
1 biji tomato masak
sepotong nenas masak.( dicincang)
2 biji limau nipis, garam dan gula.

cara penyediaannya:

Cili kering, cili api, bawang merah, bawang putih dan belacan ditumbuk . Masukkan tomato, mangga muda dan nenas ditumbuk sedikit, Masukkan garam dan gula. Perahkan air limau nipis dan digaul rata. 

No comments:

Post a Comment